Plantilla:Ús de la plantilla/ús

From SaniWiki.cat
< Plantilla:Ús de la plantilla
Revision as of 22:03, 4 May 2014 by Jmarchn (talk | contribs) (1 revisió)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Aquesta plantilla, {{Ús de la plantilla}}, permet documentar la informació d'ús de les plantilles.

Per a la majoria de les instruccions sobre com i quan utilitzar aquesta plantilla, vegeu Viquipèdia:Documentació de plantilles.

Aquesta plantilla mostra una caixa de color, com la que esteu veient, i carrega el contingut d'una subpàgina /ús. També pot carregar altres continguts segons els paràmetres.

El propòsit és documentar la informació d'ús de les plantilles i altres pàgines que s'usen transcloses. Normalment s'utilitzarà en l'espai de noms de plantilles, però també es pot utilitzar en altres |espais de noms que permetin crear subpàgines.

L'ús d'aquesta plantilla permet separar el codi propi de la plantilla del text d'informació. Així les plantilles sensibles o d'alt ús es poden protegir i, alhora, es permet que qualsevol usuari pugui modificar la documentació, categories i enllaços interwiki.

Ús

Normalment aquesta plantilla s'utilitza sense paràmetres, al final de la plantilla o de la pàgina de codi, entre etiquetes <noinclude>:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla}}
<!-- Afegiu categories i interwikis en la subpàgina /ús, no aquí! -->
</noinclude>

Llavors aquesta plantilla carrega automàticament el contingut de la subpàgina /ús corresponent a la plantilla on s'estigui usant.

Aquesta plantilla també pot carregar el contingut d'una altra pàgina:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla|Plantilla:Una altra pàgina/ús}}
</noinclude>

Cal notar que en carregar el contingut d'una pàgina diferent a la subpàgina local /ús llavors resulta complicat gestionar els enllaços de categories i interwikis.

El contingut també es pot proporcionar directament com a text:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla|contingut=
Text de documentació.
}}
</noinclude>

Quan s'utilitza el paràmetre |contingut=, la caixa de documentació normalment no mostrarà els enllaços com [modifica] [refresca] a l'encapçalament. Si existeix igualment la subpàgina /ús apareixerà en els enllaços al peu de la pàgina.

El paràmetre |1= i el paràmetre |contingut= també es poden combinar:

<!--Última línia de codi de la plantilla--><noinclude>
{{ús de la plantilla
|1=Plantilla:Pàgina/ús
|contingut=
{{Plantilla:Pàgina/ús |paràmetres}}
}}
</noinclude>

La pàgina proporcionada com a paràmetre 1 és usada pels enllaços [mostra] [modifica] i els enllaços al peu de la caixa. El paràmetre "contingut" s'utilitza pel contingut mostrat a la caixa. En l'exemple, es mostra el contingut depenent d'uns paràmetres.

Bones pràctiques

El codi cal afegir-lo a continuació de l'última línia de la plantilla, sense espais ni salts de línia abans de <noinclude> ja que aquests espais o salts de línia s'inclourien en les pàgines on s'utilitzi la plantilla provocant efectes inesperats.

Quan no existeix la subpàgina /ús, aquesta plantilla proporciona un enllaç [crea]. També es pot crear amb la pestanya "Documentació" que apareix en l'espai de plantilles. En crear-la s'afegeix un text en precàrrega proporcionat per {{ús de la plantilla/precàrrega}}. Si no existeix la subpàgina "/ús" categoritza la plantilla a Categoria:Plantilles sense informació d'ús. Si es crea primer la pàgina de codi posant {{ús de la plantilla}} d'entrada queda categoritzada. Si després es crea la subpàgina /ús, cal esperar a una actualització per a que tregui la categoria o bé fer alguna modificació en la pàgina de codi que forci regenerar les inclusions. L'actualització de categories posades a través de plantilles no sempre és immediata. La recomanació és primer crear la subpàgina de documentació i desprès posar {{ús de la plantilla}} a la pàgina de codi.

Les categories i els enllaços interwiki corresponents a la pròpia plantilla s'haurien d'afegir al final de la subpàgina /ús, entre les etiquetes <includeonly>...</includeonly>.

Aquesta plantilla detecta automàticament si existeix una protecció. En aquest cas afegeix la plantilla {{plantilla protegida}}. Vegeu la documentació d'aquesta plantilla per a més informació.

Títol

El títol per defecte de la caixa és:

Template-info.png Documentació de la plantilla

Es pot utilitzar el paràmetre |títol= per canviar-lo:

{{ús de la plantilla |títol=Documentació de la infotaula}}

Si el paràmetre està definit però buit llavors no es mostra cap títol ni tampoc els enllaços en l'encapçalament.

Amb el paràmetre |estil-títol= es poden canviar els valors CSS, per exemple::

estil-títol = color: red; font-size: 150%;

Enllaços a peu de pàgina

A peu de pàgina es mostra una petita caixa amb alguns enllaços sobre la documentació. Aquests enllaços poden canviar segons els paràmetres i segons l'espai de noms.

El contingut es pot modificar amb el paràmetre |enllaços=, per exemple:

|enllaços=Aquesta documentació està generada per [[Plantilla:Ús d'infotaules de país]]

Per eliminar la caixa d'enllaços en pot usar |enllaços=no.

Un dels enllaços generats normalment és per fer una versió de proves. L'espai de proves es troba en l'espai d'usuari amb el prefix "Usuari:Exemple/proves/". Un enllaç "(crea)" permet fer una còpia de la plantilla en l'espai propi de proves per després poder fer previsualitzacions de pàgines tal com quedarien amb la plantilla de proves a Especial:TemplateSandbox. Quan aquesta plantilla s'usa en l'espai de proves, canvia el contingut per un específic amb enllaços d'utilitat per a les proves, generat per {{ús de la plantilla/espai de proves}}.

Ús en pàgines de discussió

Aquesta plantilla s'usa normalment en l'espai de plantilles. Pot servir també per a altres pàgines d'altres espais de noms usades per fer inclusions com les plantilles. En alguns casos no serà possible usar-la en l'espai base sinó en la discussió:

  • Les plantilles preparades per fer precàrregues no poden usar <noinclude> ja que el seu contingut s'inclou igualment en la precàrrega.
  • En l'espai MediaWiki normalment <noinclude> no funciona en els missatges del sistema, a més que aquest espai cal mantenir-lo simple de codi per millor rendiment.
  • Els espais principal, Fitxer, MediaWiki i Categoria no tenen la funció de subpàgines.

En usar aquesta plantilla en pàgines de discussió, hauria d'estar abans dels fils de discussió i sense les etiquetes <noinclude>.

Vegeu també